Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Επισημάνσεις στην εφαρμογή της ΑΕΕ

Σχετικά με την ΑΕΕ, και όπως προέκυψε και από τη συζήτηση στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ (Σάββατο 25/1/2014), επισημαίνουμε:
h Η ΑΕΕ συνδέεται άμεσα και με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ από τον ίδιο το νόμο προβλέπεται και εξωτερική αξιολόγηση.
h Υπάρχουν σοβαρότατες νομικές ενστάσεις σχετικά με την υλοποίηση της ΑΕΕ στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος προβλέπει ότι η ΑΕΕ ξεκινά το Σεπτέμβρη και προβλέπει μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα ανά μήνα (ν. 3848/10 στο άρθρο 32 παρ. 1). Επομένως, η εγκύκλιος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης είναι εκτός νομικού πλαισίου. Εξάλλου, κατά την πάγια κρίση των Διοικητικών Δικαστηρίων, οι εγκύκλιοι δεν τροποποιούν και δεν καταργούν νόμους
h Πριν από οποιαδήποτε απόφαση για υλοποίηση της ΑΕΕ απαιτείται (προβλέπεται και από το νόμο) εξονυχιστική ανάλυση και συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν. Επομένως δεν δεχόμαστε και δεν θα έπρεπε οι διευθυντές/τριες να προτείνουν, το πέρασμα κατευθείαν στο χωρισμό ομάδων εργασίας. Σύμφωνα με το νόμο (Φ.353/.1/324/10565/Δ1/ Υ.Α.), η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο σύλλογο διδασκόντων. Κατά συνέπεια οι σύλλογοι μπορούν να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν με την ΑΕΕ και να αρνηθούν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας όπως έχουν ήδη αποφασίσει αρκετοί σύλλογοι στην επικράτεια. Επιπλέον, οι διευθυντές/τριες που επιμένουν στην άμεση υλοποίηση της ΑΕΕ στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αναλαμβάνουν και την ευθύνη και για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της (πχ κλείσιμο σχολείων, απολύσεις κλπ)

h Τέλος υπενθυμίζουμε ότι δεν προβλέπεται (ούτε από την εγκύκλιο του υφυπουργού) συγκεκριμένο χρονικό όριο για την έναρξη εφαρμογής της ΑΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου